Bonding Nedir
Linux sistemler üzerinde birden çok fiziksel network çıkışını bir network gibi kullanmak için kullanılan bir tekniktir. Amaç yedeklilik sağlamak ve/veya bant genişliği arttırmak olabilir
Neden Bonding Yapılır
Günlük olarak 10Mbps, 100Mbps, 1000Mbps gibi bant genişlikleri ile çalışıyoruz. çalışıyoruz. Bir sisteme 20Mbps gerektiğinde 100Mbps genişliğinde bir bağlantı yapmak pek ekonomik olmaz. Bu durumlarda iki adet 10Mbps çıkışı bir adet 20Mbps çıkış olarak kullanmak için birleştirme bonding uygulanabilir.
Çok kritik sistemlerde çalıştığımızda olası network kesintilerini minimuma indirmek , birden çok fiziksel network çıkışını birbirinin yedeği olarak kullanmak içinde bonding uygulanabilir.
Köle İnterface Nedir
Aynı bond grubuna ait network çıkışlarına slave(köle) denir. Birçok yapıda bond kurulabilir, hepsi hız kazandırmak amaçlı değildir, bazıları sadece yedeklilik sağlar.
Linux Bonding Modları Nelerdir
Linux içerisinde öntanımlı gelen bonding modulünün desteklediği modlar şu şekildedir.
Balance-rr Mod 0:
Klasik bir algoritma olan round robin kullanır. Basitçe paketleri bir ilk müsait olan köleye dağıtır. Eğer network yükü bir köleninin taşıyabileceği kadarsa ikinci köleyi kullanılmaz. Eğer farklı köleler farklı switchlere bağlıysalar, bu davranış dengesiz bir yük dağılımı yaratacağı için network ekiplerinin pek hoşuna gitmez.
Active-backup Mod 1:
- Yedeklilik
Kölelerden bir tanesi aktiftir. Eğer bu köle bir sorun yaşarsa diğer köle devreye girer. Hız sağlamaz, sadece yüksek erişebilirlik sağlar.
Balance-xor Mod 2:
- Yedeklilik
- Daha fazla bant genişliği
Hız ve yüksek erişebilirlik sağlar. MAC adresine göre özel dağılım politikaları yazılabilir. Ön tanımlı politika aynı hedefler için ayni network çıkışını kullanır.
Broadcast Mod 3:
- Yedeklilik
Bütün veri bütün kölelerden aynı andan çıkar. Hız artışı olmaz, yedeklilik kazanılır. Active-backup da anlık kesinti yaşanırken, bu modda yaşanmaz. Ek network yükü getirir.
802.3ad Mod 4:
- Yedeklilik
- Daha fazla bant genişliği
Kendi spesifikasyonuna göre bütün köleleri eşit miktarda kullanır. Sadece “IEEE 802.3ad Dynamic link aggregation” özelliği olan switch lere bağlı Ethtool destekleyen network kartları ile kullanılabilir.
Balance-tlb Mod 5:
- Yedeklilik
- Daha fazla bant genişliği
Adaptif yük dağıtımı sağlar ve switch tarafında hiçbir ek özelliğe ihtiyaç duymaz. Gönderilen trafik köleler arasında dengelenir ama gelen trafik tek köleden alınır(primary slave). Eğer bu köle hizmet veremez hale gelirse gelen paketler diğer köleden alınmaya başlar.
Ethtool destekli network çıkışı gereklidir.
Balance-alb Mod 6:
- Yedeklilik
- Daha fazla bant genişliği
Balance-tlb nin gelen trafiğide dengeleyen halidir. Özel bir switch istemez. ARP sistemini kandırarak alınacak paket yönlendirilir. Bonding sürücüsü ARP paketlerini çıkmadan yakalar ve bunlarda değişiklik yapar. Bazı network güvenlik cihazları bunu bir saldırı olara algılıyabilir.
Ethtool desteği gereklidir.
0 yorum